Kasztany są zawsze obecne na bożonarodzeniowym stole we Francji, mogą być podane jako dodatek do mięsa, w postaci zupy kremu lub w wersji na słodko.Tym razem proponuję Wam przepis na zupę krem z ich udziałem. Może dacie się skusić na przygotowanie jej na święta. Życzę Wam udanych kulinarnych przygotowań do świąt.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 czerwone cebule
● 2 gruszki (najlepiej komisówki)
● 600 g kasztanów jadalnych
pakowanych próżniowo lub mrożonych
● 30 g masła
● 5 cl śmietany kremówki
● 30 cl mleka
● 2 kromki chleba wiejskiego
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój chleb w kostkę i przypiecz w piekarniku
rozgrzanym do 200°C przez około 8
min.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmaż
w rondlu na oliwie przez około 5 minut.
Dodaj kasztany, posól, popierz,
wymieszaj całość.
Obierz jedną gruszkę i pokrój ją na
plasterki. Wrzuć do rondla. Dodaj wodę, tak, aby przykryć całość i gotuj na
wolnym ogniu przez około 30 minut.
Przelej zupę do blendera i zmiksuj
aż do uzyskania jednolitej konsystencji zupy-kremu.
Pozostałą gruszkę pokrój w drobną kostkę, nie
obierając jej i i podsmaż na rozgrzanym maśle przez 5 minut.
Wlej zupę do miseczek lub głębokich
talerzy, dodaj trochę śmietany, przypieczone kostki chleba i podsmażoną gruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz