niedziela, 29 maja 2016

QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ


Ricotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret.




Dla 4 osób:

● 120 g ricotty

● 2 średnie cukinie

● 3 jajka

● 30 cl gęstej śmietany*

● 60 g świeżo startego żółtego sera**

● 2 ząbki czosnku

● 2 gałązki tymianku

● 1 opakowanie ciasta francuskiego***

● Kilka łyżek oliwy z oliwek

● 2 szczypty gałki muszkatołowej

● Sól, pieprz


 Cukinie pokrój na cienkie plasterki, podsmaż je przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i rozdrobnione listki tymianku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do schłodzenia.  
W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 22 cm***. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut. Kiedy ciasto zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij je z piekarnika. Na podpieczony spód quiche wyłóż podsmażone cukinie, posyp pokruszonymi kawałkami ricotty, a następnie wlej mieszaninę jajek ze śmietaną i tartym serem. Piecz w temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj na ciepło.

* Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów.

** Najlepiej wybierz ser o wyrazistym smaku, np. Comté.

***Ciastem wylep dno i boki, dobrze dociskając ciasto do brzegów formy. Jeśli używasz mniejszej formy, zmniejsz odpowiednio ilość poszczególnych składników.
 



4 komentarze:

  1. Piękny quiche <3 I cudowne połączenie ricotty z cukinią i tymiankiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam quiche i gości u mnie bardzo często, ale nigdy z cukinią nie próbowałem, nie wiem jak to się stało! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miły komentarz, biorąc pod uwagę różnorodność proponowanych przez Ciebie dań, jestem pewna, że cukinia na pewno zagości w Twoich quiches.

    OdpowiedzUsuń