sobota, 16 lipca 2016

CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- RABARBAROWY


Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato!


 
Przygotowanie 25 min

Gotowanie 20 min

Chłodzenie 1 godz.

 

Dla 6 osób:

500 g rabarbaru

300 g truskawek

120 g cukru

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 laska wanilii

Pieprz

 

Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.

Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając.

Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie wstaw na minimum godzinę do lodówki.

Podawaj w miseczkach lub pucharkach mocno schłodzone. Możesz serwować z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz