piątek, 8 lipca 2016

GRUSZKI W SYROPIE KLONOWYM


Aromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy również je polubicie!




Przygotowanie  15 minut

Pieczenie 35 minut

Dla 4 osób

4 duże dojrzałe gruszki podobnej wielkości

2 soczyste pomarańcze

Sok z cytryny

3 łyżki syropu klonowego (lub miodu)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

½ łyżeczki cynamonu


Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Gruszki obierz, przetnij na pół, pozostawiając ogonki, i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż połówki gruszek w naczyniu żaroodpornym. Skrop je  sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Wyciśnij sok z pomarańczy, wymieszaj z syropem klonowym, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Przelej do garnuszka i zagotuj na wolnym ogniu, mieszając. Gotuj jeszcze przez kilka minut, nie mieszając, aż syrop zgęstnieje.

Zdejmij z ognia i polej gruszki uzyskanym syropem. Przykryj naczynie folią aluminiową, tak, żeby dobrze przylegała do brzegów.

Wstaw do piekarnika na około 30 minut, aż gruszki będą miękkie.
Podawaj lekko przestudzone.


Źródło :  Cusine minceur pour les gourmands, wyd. Solar.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie proste przepisy, koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń