poniedziałek, 4 lipca 2016

Słoneczna sałatka z quinoa i ciecierzycą


Dziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego.
Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl, znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle.





 
Dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut

Gotowanie: 1 godz.

Chłodzenie: 1 godz.

 

80 g komosy ryżowej (quinoa)

3 pomidory

2 czerwone papryki

1 cebula

1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle (400 g)

2 gałązki rozmarynu

Kilka łodyżek drobnego szczypiorku

Oliwa z oliwek

2 szczypty pieprzu kajeńskiego

Cukier

Sól

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Pomidory umyj, osusz, pokrój na małe ćwiartki, usuń pestki, a następnie ułóż je na posmarowanej oliwą blasze, posyp cukrem, solą, rozmarynem i skrop oliwą.

Wstaw do piekarnika na około 40 minut.

Papryki umyj i osusz, włóż do piekarnika na około 30 minut, obracając je w trakcie pieczenia. Kiedy skórka na paprykach przypiecze się na czarno, wyjmij je z piekarnika i włóż na 15 minut do plastikowego woreczka, po czym obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą* i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu wrzenia.

Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie, wrzuć paprykę, odsączoną ciecierzycę, oprósz pieprzem kajeńskim i solą. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając.

W misce połącz przysmażone warzywa, pomidory, ziarna quinoa i drobno posiekany szczypiorek, domieszaj kilka łyżek oliwy i wstaw do lodówki na około godzinę.

Podawaj w małych szklaneczkach lub miseczkach.

*Około dwa razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.
 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz