wtorek, 11 lipca 2017

SAŁATKA Z ARBUZEM, AWOKADO I KREWETKAMI


Orzeźwiająca, lekka sałatka na lato, doprawiona smacznym, delikatnym dressingiem z dodatkiem miodu i mięty.
Chrońmy pszczoły, które są zagrożone wyginięciem, by móc nadal korzystać z dobroczynnych właściwości miodu, który możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych.




Przygotowanie : 20 min.

Smażenie: 6 min

 Dla 4 osób :

● 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek)

● 2 awokado

● ½ arbuza

● 2 limonki (najlepiej ekologiczne)

● 3 cebulki dymki

● dwie gałązki mięty

● 1 łyżka miodu płynnego

● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz


Przygotowanie :

Limonki umyj i osusz, z jednej limonki zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok z dwóch limonek. Cebulki dymki obierz, umyj i drobno posiekaj. Arbuza wypestkuj, wykrój miąższ i pokrój w kostkę.

W miseczce wymieszaj sok z limonek z miodem, oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Oberwane z gałązek listki mięty umyj i osusz, odłóż kilka listków do dekoracji, resztę (około 8-10 listków) drobno posiekaj.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój w drobną kostkę. Do miski wrzuć pokrojone awokado, arbuza, posiekane cebulki dymki i miętę. Wlej przygotowany dressing z limonki i miodu, dokładnie wymieszaj.

Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i podsmaż krewetki przez około 6 minut, przewracając je co jakiś czasPosól i popieprz

Sałatkę z arbuza i awokado przełóż do małych miseczek, dodaj krewetki, posyp z wierzchu startą skórką z limonki i podaj. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz