czwartek, 18 lutego 2016

KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ


Krewetki to jedne z moich ulubionych owoców morza. Tym razem proponuję je wam w delikatnej miodowo-sojowej marynacie.




Przygotowanie: 25 min.
 
Marynowanie: 1 godz.


Dla 4 osób:
 

24 krewetki tygrysie*
 
3 cebulki szalotki
 
2 ząbki czosnku

25 cl białego wina wytrawnego

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oleju arachidowego (lub oleju z pestek winogron)

2 łyżki płynnego miodu
 

Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki)
 

Sól i pieprz

 

Przygotuj marynatę: do miski wlej białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj.

Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż do miski z marynatą.  Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc).

Szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek (natkę pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj.
W woku lub na patelni podgrzej olej. Przesmaż szalotkę i czosnek. Dodaj krewetki i podsmaż krótko, mieszając.

Dodaj marynatę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast, na przykład z białym ryżem.

*Świeżych lub mrożonych, najlepiej różowych, ugotowanych. Możesz również użyć krewetek królewskich (ok. 16 krewetek na 4 osoby) lub krewetek średniej wielkości.
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz