wtorek, 2 lutego 2016

KREWETKI Z WOKA NA SŁODKO-KWAŚNO


Współczesna kuchnia francuska to także dania zainspirowane kuchniami całego świata, między innymi kuchnią azjatycką.
 


4 porcje

Przygotowanie: 25 minut

Gotowanie: 20 minut

 
Składniki:

500 g średnich lub dużych krewetek*

1 mango

4 cm korzenia imbiru

8 gałązek kolendry

2 ząbki czosnku

4 młode pory (lub kawałek dużego pora, białej części)

4 młode cebulki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 mała papryczka chili

Sól i pieprz

 
Z porów usuń wierzchnie liście, pokrój je na małe kawałki i umyj. Ugotuj je przez 10 minut na parze lub w gorącej osolonej wodzie.

Cebulki obierz i posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, czosnek obierz i posiekaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonki*. Natnij krewetki delikatnie wzdłuż grzbietu i usuń czarne żyłki. Mango obierz, obkrój miąższ wokół pestki i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki. Umyj papryczkę chili, usuń pestki i drobno posiekaj.  

W woku lub na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulkę, starty imbir i czosnek, i smaż przez około 2 minuty, mieszając. Dodaj pokrojone mango, krewetki, papryczkę chili i pory, smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry i podawaj na przykład z ugotowanym na sypko ryżem.

* Świeżych lub mrożonych, najlepiej różowych, ugotowanych.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz