niedziela, 7 lutego 2016

TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO




Prosta i zarazem niezwykle wykwintna przystawka, którą oczarujesz swoich gości.

 


4- 6 porcji

Przygotowanie 20 minut

Składniki:

600 g wędzonego łososia*
2 mango
 
2 cebulki szalotki
 
Garść młodych kiełków (np. lucerny lub kilka listków rukoli do dekoracji)

Pęczek drobnego szczypiorku
 
1 ½ limonki

Szczypta mielonego kardamonu

 5 cl oliwy z oliwek

Sól, pieprz

 
 

Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z jednej limonki i wymieszaj go z oliwą, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Szalotki obierz i posiekaj bardzo drobno.

Plastry wędzonego łososia (lub filety świeżego łososia po usunięciu ości) pokrój w drobną kostkę o bokach 3-4 mm. Połącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką.



Mango obierz, zetnij miąższ wokół pestki i pokrój w drobną kostkę, dodaj część do łososia, a resztę zmiksuj z mielonym kardamonem i sokiem z połowy limonki. Wstaw sos coulis z mango do lodówki. Umyj i osusz młode kiełki.



Włóż tatar z łososia do kokilek (ramekinów)**, lekko ugniatając łyżeczką, po czym wyłóż ich zawartość na talerze, odwracając je do góry dnem. Udekoruj z wierzchu młodymi kiełkami i wylej obok sos coulis z mango. Podawaj od razu lub odstaw do schłodzenia.


 
*możesz również użyć filetów świeżego łososia lub połączyć wędzonego łososia ze świeżym, wedle uznania
** lub użyj obręczy do wykrawania i formowania potraw
 
Bon appétit
Angie

 

Danie zainspirowane przepisem zaczerpniętym z książki Album de cuisine.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz